Mrs. Giogoulla er født og opvokset i den græsk-cypriotisk by Deryneia – en by midt i mellem tyrkisk-cypriotisk land og særdeles frugtbart landbrugsjord, kun få kilometer fra Famagusta. 

Hun laver mad af hjemmedyrkede grøntsager og æg fra egne høns og bruger traditionelle opskrifter, som hun fået tillært af sin mor fra barnsben. Det er også hendes mor, der lærte hende at tilberede Kapamas på ægte Cypriotisk manér med sød rødvin og den lokale taro-rod, der kaldes Kolokasi.

Mrs. Giogoullas opdragelse i køkkenet har betydet meget for hende. Hun har lavet de samme retter til sine børn, som kvinderne i generationer før hende gjorde det til deres børn. I dag forsætter hun madlavningen og serverer mad for børnebørnene, når de kommer fra skole. Men selvom Mrs. Giogoullas holder spisevaner i hævd, er hun også klar over, at nutidens Cypern ser anderledes ud, end da hun var barn – og at fremtiden byder på endnu større forandringer. ”Traditionerne omkring de gamle egnsretter bliver ikke bibeholdt i dag,” forklarer hun.

Og det er præcis det scenarie, der udspiller sig i køkkenet, hvor Polyvios og Nurtane forsøger sig med en hjemmelavet Kapamas.

Få adgang til resten af indlægget: Inspirations-universet er kun for Turistrejsers gæster. Log ind eller se, hvordan du selv bliver gæst, lige her.